ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2310550989 - 2310519584
Εκδήλωση του 5ου Παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η Δήμου Θεσσαλονίκης για την 25η Μαρτίου.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Η Χορωδία του 5ου Παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία και το χορευτικό του 5ου Παραρτήματς με Χοράρχη τον κ. Μπερμπερίδη Γιώργο και Χοροδιδάσκαλο τον κ. Κουκουβίτη Χάρη.

Η εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο 5ο Παράρτημα του Κ.Α.Π.Η του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό συνοδεία της Χορωδίας των μελών του Παραρτήματος όσο και τη συμμετοχή 25 παιδιών του Παιδικού Σταθμού Πατρών, την Τετάρτη 21/03/2018.

Ο Πρόεδρος του Κ.Α.Π.Η. κ. Στυλιανός Λιακόπουλος παρευρέθηκε στην εκδήλωση όπου εκφώνησε λόγο για τη διττή σπουδαιότητα της ημέρας της Εθνικής Επετείου.

«Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα με διττή σημασιολογία. Εθνική εορτή  και θρησκευτική συνάμα. Η απαρχή της Ελληνικής Επανάστασης και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό που κρατούσε δέσμια την Ελλάδα για 400 χρόνια, από τις 29 Μαρτίου του 1453 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η πιο σημαντική σελίδα στην Ιστορία της Νεότερης Ιστορίας γράφεται την ημέρα αυτή της εθνικής παλιγγενεσίας. Ο Σπυρίδων Τρικούπης στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης θα συγγράψει «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους», μεταφέροντας με γλαφυρότητα τα λόγια του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη. Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που η επανάσταση γι’ αυτές ξεκινάει λίγο νωρίτερα.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, την ίδια μέρα, μια από της μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, σηματοδοτεί μια ημέρα χαράς και αγαλλίασης. Είναι η χαρμόσυνη είδηση που μετέφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, «Ιδού νύν ευαγγελίζομαι χαρά μεγάλην», για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού.

Η Μεγάλη Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, η Επανάσταση πέτυχε το στόχο της. Το 1830, η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της έστω και με περιορισμένα σύνορα.

Δύο αιώνες περίπου μετά το Έθνος μας αναζητά την χαρμόσυνη είδηση που θα το λυτρώσει από έναν ολέθριο οικονομικό ζυγό με τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η σημερινή μέρα θα μας θυμίζει πάντα τον αλυτρωτισμό και την αυτοθυσία του ελληνικού έθνους, την πίστη του για την ελευθερία. Πίστη και Πατρίδα σ’ ένα κοινό φρόνημα. Αυτό που θα μας ενώνει και θα μας καθοδηγεί στις πιο δυσχερείς καταστάσεις. Η ιστορία, άλλωστε, διδάσκει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον.

Χρόνια Πολλά. Χρόνια Πολλά στο έθνος μας».

 

Ο Πρόεδρος του Κ.Α.Π.Η Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Στυλιανός Λιακόπουλος εκφωνεί Λόγο για την 25η Μαρτίου.

Την γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο Παιδικός Σταθμός Πατρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με δασκάλες την κ. Στόικου Στέλλα και την κ. Σιώκα Νικολέτα.

Τα παιδάκια κρατούν ελληνικές σημαίες που κατασκευάστηκαν από τα μέλη του Τμήματος Εργοθεραπείας, του 5ου Παραρτήματος,, υπό την καθοδήγηση της Εργοθεραπεύτριας, κ. Κατερίνας Βαγενά.

Μέλος της Χορωδίας του 5ου Παραρτήματος απαγγέλλει ποίημα. Στην εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματα τα μέλη του 5ου ΚΑΠΗ : Μιχαλοπούλου Ελένη, Ξανθοπούλου ‘Εφη και ο Καραμιχαηλίδης Σάββας.

Τα μέλη του Παραρτήματος τόσο όσα συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση, όσο και εκείνα που την παρακολούθησαν ένιωσαν συγκίνηση και δέος. Μετά το πέρας αυτής, συνομίλησαν με τον Πρόεδρο, κ. Στυλιανό Λιακόπουλο για την καθημερινότητά τους στο 5ο Παράρτημα.

Ημερομηνία

  • Ημέρα 26 Μαρτίου 2018
  • Κατηγορία Εκδηλώσεις
Back to Top