ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2310550989 - 2310519584
Το έθιμο των κόκκινων αυγών.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Tη Μ. Πέμπτη και για 40 ημέρες βάφουν τα κόκκινα αυγά, τα οποία αν δεν καταναλωθούν έως και τη γιορτή της Αναλήψεως  τα ρίχνουν σε νερό (ποτάμι ή πηγάδι). Το ίδιο συμβαίνει και με το αυγό της Παναγίας του προηγούμενου χρόνου από το εικονοστάσι, το ρίχνουν δηλαδή σε νερό.

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη καθώς είνα η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του. Η χριστιανική παράδοση προτάσσει τα αυγά να βάφονται κόκκινα καθώς συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Πολλές παραδόσεις συνδέουν το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας πληροφορήθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Τα πρώτα βαμμένα αυγά κατέφθασαν στο Γραφείο του Προέδρου Κ.Α.Π.Η Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Στυλιανού Λιακόπουλου.

Μια άλλη εκδοχή, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Το αυγό, ακόμα, συμβολίζει για πολλούς τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε

Για άλλους, η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. (Ιστορία με τα δάκρυα της Παναγίας).

Βαμμένα αυγά με τη μέθοδο των κλωστών.

Ημερομηνία

  • Ημέρα 5 Απριλίου 2018
  • Κατηγορία άρθρα για Μ.Βδομάδα
Back to Top