ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2310550989 - 2310519584
Μεγάλη Τρίτη.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Τη Μεγάλη Τρίτη ανακαλούμε στη μνήμη μας δύο γεγονότα, την καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ όσο και την παραβολή των δέκα παρθένων.

Η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»:

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες είχαν προνοήσει να πάρουν μαζί τους λάδι  για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Οι μωρές, δεν έπραξαν το ίδιο και επιπλέον λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι, όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», έψαχναν μάταια να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα, τελικά, να μείνουν «εκτός νυμφώνος».

Η παραβολή των ταλάντων:

Ο Κύριος, σύμφωνα με την παραβολή των ταλάντων, θέλει να μας παρουσιάσει τα δώρα και τα χαρίσματα, που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο καθένας, πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει τα χαρίσματά του. Να προσφέρει με πολλή αγάπη τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του, μόνο μ’αυτό τον τρόπο θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην καρδιά του την αγάπη.

Η μετάνοια της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυναικός» και το Τροπάριο της Κασσιανής:

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, στον οποίον περιλαμβάνονται τροπάρια για την μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας η οποία άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού για να ζητήσει συγχώρεση και φυσικά το πασίγνωστο «τροπάριο της Κασσιανής». Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, αποφάσισε να γίνει μοναχή και να αφιερωθεί στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την επιλογή της νύφης, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες παρθένες από όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέφθασαν στο Παλάτι. Η μητέρα του αυτοκράτορα, Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να προσφέρει το χρυσό μήλο σ’ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.

Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της τη ρώτησε: «Από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα;», υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα. Όμως, η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο ανταπαντώντας του, «Ναι, αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία και τη γέννηση του Χριστου.

Η απάντηση δεν άρεσε στον αυτοκράτορα που αποφάσισε να «τιμωρήσει» την Κασσιανή, προσφέροντας το χρυσό μήλο στην ωραία και σεμνή Θεοδώρα.

 

Ημερομηνία

  • Ημέρα 3 Απριλίου 2018
  • Κατηγορία άρθρα για Μ.Βδομάδα
Back to Top