ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2310550989 - 2310519584
Μεγάλη Τετάρτη.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Ο ιερέας διαβάζει 7 Ευαγγέλια και 7 ευχές για να ευλογήσει λάδι το οποίο χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία των ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Ευχελαίου, ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Την σημερινή ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία.

Η Μεγάλη Τετάρτη αναφέρεται στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με πολύτιμο μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της. Ο μύρος πολύτιμο αγαθό της εποχής κόστιζε περίπου τριακόσια δηνάρια και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Οι μαθητές  ήξεραν καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε ο Χριστός για την ελεημοσύνη στους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, λέγοντας ότι τον προετοιμάζει για την ταφή του. Άλλωστε, είπε στους μαθητές, “εμένα θα με έχετε για λίγο ακόμα κοντά σας, τους φτωχούς θα τους βοηθάτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής σας”.

Ο Ιούδας αποχώρησε δυσαρεστημένος και πήγε στους Αρχιερείς, όπου διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Δασκάλου για το ποσό των 30 αργυρίων.
Η αμαρτωλή γυναίκα  λυτρώνεται από τις αμαρτίες και μετανοεί. Ο Ιούδας, όμως, παρασύρεται από τη φιλαργυρία και προδίδει την πίστη του στο Δάσκαλό του.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

 

*Καθώς προχωράμε στην Κορύφωση του Θείου Δράματος, οι υψηλοί τόνοι της καθημερινότητας πέφτουν και οι άνθρωποι είναι καλό να πέφτουν σε περισυλλογή.

Ημερομηνία

  • Ημέρα 4 Απριλίου 2018
  • Κατηγορία άρθρα για Μ.Βδομάδα
Back to Top