ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2310550989 - 2310519584
Υπηρεσίες – Δράσεις.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Κ.Α.Π.Η.

Διάρθρωση υπηρεσιών

 1. Οι υπηρεσίες του Κ.Α.Π.Η. περιλαμβάνουν τις κάτωθι οργανικές μονάδες, σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.: Μία Διεύθυνση Διοικητικών – Οικονομικών – Κοινωνικών – Υγειονομικών Υπηρεσιών.
 2. Η Διεύθυνση απαρτίζεται από τα παρακάτω Τμήματα:
  Α. Τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
  Β. Τμήμα Κοινωνικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών
 3. Το Τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών απαρτίζεται από τους εξής τομείς (Α):
  -Τομέας Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Μηχανογράφησης
  -Τομέας Διοικητικών Υπηρεσιών
  -Τομέας Οικονομικών Υπηρεσιών
  -Τομέας Προσωπικού
  -Τομέας Συντήρησης και Τεχνικής Υποστήριξης
 4. Το Τμήμα Κοινωνικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών απαρτίζεται από τους εξής τομείς (Β):
  1. Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών
  2. Τομέας Υγειονομικών Υπηρεσιών
  3. Τομέας Προγραμμάτων, Κοινωνικών Δράσεων και Ευαισθητοποίησης

Υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κ.Α.Π.Η.

Στα μέλη των Κ.Α.Π.Η. παρέχονται:

 •  Κοινωνική εργασία από τους κοινωνικούς λειτουργούς  στους ίδιους και στο άμεσο περιβάλλον τους.
 • Φυσικοθεραπεία
 • Εργοθεραπεία
 • Βοήθεια στο σπίτι για τα άτομα που ζουν μόνα τους ή για αυτά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες εξυπηρέτησης
 • Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών και υγειούς

Οργανωμένη ψυχαγωγία και επιμόρφωση. Ενδεικτικά:

α) Εντός των Παραρτημάτων:

 1. ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μελών, όπως χορωδίας, γυμναστικής, χορού, θεάτρου κ.λπ. Οι ώρες λειτουργίας των αναφερθέντων ομάδων δεν πρέπει να παρακωλύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως φυσιοθεραπείες, ιατρείο κ.λπ.
 2. ομιλίες με κοινωνικό ή ιατρικό ενδιαφέρον
 3. προγράμματα προληπτικών ελέγχων
 4. εκδηλώσεις επετειακού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να διακόπτονται οι καθημερινές δραστηριότητες

β) εκτός των Παραρτημάτων:

 1. εκδρομές,
 2. επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους,
 3. πολιτιστικές εκδηλώσεις,
 4. συνεστιάσεις,
 5. λουτρά, κατασκηνώσεις, θαλάσσια μπάνια,
 6. παρακολούθηση ταινιών και θεατρικών παραστάσεων.

Σε όσα από τα προγράμματα που υλοποιούνται εκτός των Παραρτημάτων κρίνεται αναγκαίο, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό του νομικού προσώπου που συνοδεύει, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλέστερη και καλύτερη διεξαγωγή τους.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται επιπλέον δράσεις του ΝΠΔΔ ΚΑΠΗ:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:

 • διεξαγωγή συσσιτίων εντός τεσσάρων παραρτημάτων 4ο, 5ο, 7ο & 14ο με ωφελούμενα 200 άτομα . Το μαγειρεμένο φαγητό προσφέρεται από την Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου, από εθελοντές των δημοτικών κοινοτήτων και του Κ.Α.Π.Η., οι οποίοι κάνουν τη μεριδοποίηση και τη διανομή του φαγητού σε επιβεβαιωμένα απόρους (κατόπιν ελέγχου από τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες), υπό την επίβλεψη εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Κ.Α.Π.Η.
 • Διημέρευση και επιφυλακή δυο παραρτημάτων του Κ.Α.Π.Η. σε περιόδους ψύχους και καύσωνα αντιστοίχως για τη φιλοξενία χαμηλοσυνταξιούχων μελών και απόρων.
 • Βοήθεια στο σπίτι από υπαλλήλους του ΚΑΠΗ ειδικότητας οικογενειακού βοηθού.
 • Διανομές τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής που χορηγούνται από δωρητές και μέλη μας σε  άπορα ή κατάκοιτα μέλη του ΚΑΠΗ ,πιστοποιημένα κατόπιν έκθεσης υπαλλήλου κοινωνικού λειτουργού τρεις φορές το χρόνο.
 • Παρασκευή  βάζων χειροποίητης μαρμελάδας από τα μέλη του ΚΑΠΗ για παιδιά φορέων κοινωνικής προστασίας.
 • Συνεργασία με παιδικούς σταθμούς και σχολεία ΑΜΕΑ για υποστήριξη του έργου τους και προώθηση της διαγενεακής σύνδεσης.
 • Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ

Για την προώθηση της έννοιας του ενεργού γήρατος πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις χορωδιών και χορευτικών του Κ.Α.Π.Η. σε ανοιχτούς χώρους της πόλης.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

 • Προσφορά εθελοντικής εκπαίδευσης από μέλη του Κ.Α.Π.Η. με συγκεκριμένες ειδικότητες προς άλλα μέλη του πάνω στο αντικείμενό τους (ζωγραφική , διδασκαλία αγγλικών κ.α.)
 • Επισκέψεις εθελοντών του Κ.Α.Π.Η. σε φορείς παιδικής προστασίας και γηροκομεία του Νομού Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση διαδραστικών εκδηλώσεων . Ενδεικτικά αναφέρονται , ο Ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων «Άρσις», «Το Χαμόγελο του Παιδιού», «Το Άσυλο του Παιδιού», « Το Παιδικό Χωριό SOS» Πλαγιαρίου, παιδικοί σταθμοί , δημοτικά σχολεία, Εβραϊκό Γηροκομείο , Θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων «Άγιος Παντελεήμονας» κ.α

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 • Στα 14 παραρτήματα παρουσιάστηκε το θεατρικό αναλόγιο «Θεσσαλονίκη – Ανασκαφή 1» του ΚΘΒΕ, το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 1000 άτομα , ενώ λειτούργησαν ομάδες χορωδίας , γυμναστικής , χορού , θεάτρου , χοροθεάτρου με εθελοντές δασκάλους.
 • Συνεχίστηκε το δωρεάν πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου» χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΤΙΜΑ» με 14 πολιτιστικούς περιπάτους συνοδεία ξεναγών και εργοθεραπευτών του ΚΑΠΗ , σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με συμμετοχή 519 ατόμων .
 • Σε 5 παραρτήματα λειτούργησαν ομάδες λογοτεχνικής ανάγνωσης σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης του Συλλόγου Αποφοίτων Κολεγίου Ανατόλια «Διάβασέ μου».
 • Τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. παρακολουθούσαν συστηματικά τις παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. (520 άτομα), συμμετείχαν ως κομπάρσοι στις ταινίες «Ουζερί Τσιτσάνης» & « Στην ηλικία μου ακόμη κρύβομαι να καπνίσω» (συμμετοχή 60 και 17 μελών αντιστοίχως)
 • Ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις .
 • έλαβαν μέρος στον «Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5000μ» του 4ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης (ομάδα 45 ατόμων) & συμμετείχαν σε τμήματα εκμάθησης αγγλικών και υπολογιστών σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης».

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Πραγματοποίηση  μονοήμερων και πολυήμερων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εξορμήσεων , σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκδρομών των μελών του Κ.ΑΠ.Η. καθώς επίσης εκδρομές για θαλασσινά μπάνια, με δαπάνη των μελών και ιαματικά λουτρά δωρεάν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

 

Back to Top